P1130835a
images
Home Kwekerij Planten  - Catalogus Quercus ilex Effectieve Micro-organismen Contact Route Fotogalerij

Quercus ilex  - Steeneik , Hulstbladige eik

 

Quercus ilex is lid van de Fagaceae (napjesdragerfamilie- beukenfamilie ) en komt van nature voor in Zuid-Europa en Noord-Afrika . In dat zachte mediterane klimaat is het een grote groenblijvende boom met een rechte stam en een brede koepelvormige kruin en vertakkingen tot bijna aan de grond . Hij kan er 20 meter hoog en 18 m breed worden en een stamomtrek van 2m ontwikkelen . In onze regio blijft het een boom van heel wat bescheidener afmetingen meestal maximaal tot 8m hoog en 4 tot 5 m breed.

Decoratieve bladeren

De bladeren van de steeneik zijn leerachtig , 3-8 cm groot, glanzend, gladgerand of hulstachtig getand en viltgrijzig aan de onderzijde. Volwassen bomen produceren meestal bladeren met een gladde bladrand. De bladeren blijven twee jaar aan de boom hangen, vallen dan af en worden vervangen door nieuw loof.

Bloemen en vruchten

De steeneik is éénhuizig en bloeit in de maanden mei en juni met mannelijke en vrouwelijke zachtgele bloempjes, later gevolgd door puntige grijsgroene eikels in napjes gevat met vele rijen kleine , viltige, gegroefde schubben. Bij rijpheid zijn de eikels roodbruin gekleurd.

Teeltwijze

Quercus ilex houdt van kalkrijke, goed doorlaatbare en zeker niet te natte grond, is bestand tegen zeewind en luchtvervuiling, laat zich makkelijk snoeien en is op oudere leeftijd ook goed droogtetolerant . Hij prefereert een zonnige tot licht beschaduwde plaats, beschut tegen koude oostenwinden.

Winterhardheid

Quercus Ilex is redelijk tot goed winterhard – Usda zone 7 – 11 ( tot -18°C) , tijdens extreem koude winters kan de boom gedeeltelijk zijn blad verliezen , maar eind juni – juli zullen opnieuw nieuwe bladeren verschijnen. Jonge bomen dienen enigzins beschut te worden tegen koude oostenwind.

Snoeien

Snoeien kan je in de late lente – niet voor april - of in de vroege herfst ( september ) , haagvormen worden meestal 2x per jaar gesnoeid ( april en september ) . Wie dit wenst kan de kruin van zijn steeneik heel goed in model snoeien.

 

Eigen kweek

Alle onze Quercus ilex struikvormen worden opgekweekt uit eikels die Hugo tijdens zijn reizen in Zuid-Europa selecteert en verzamelt, de aangeboden planten zijn reeds vanaf hun geboorte vertrouwd met het Belgische klimaat en dus beter afgehard dan geïmporteerde exemplaren.

QuercusilexeikelsklaaromgezaaidtewordenHugoMaes
Quercusilexzaailingeninp9samenmetHugoMaes
Quercusilexzaailingcloseup
QuercusilexstruikvorminpotveldKwekerijonkruidwiedenHugoMaes
QuercusilexopkarHugoMaes
QuercusilexstruikvormeikelzilverkleurigeonderzijdebladHugoMaes
QuercusilexboombolrondekruinHugoMaes
HaagvormQuercusIlexHugoMaes
Quercusilexlaanbomennieuwpoort
Quercusilexhaag
Quercusilexlaanbomencloseup

Quercus ilex als laanbeplanting in Nieuwpoort , de steeneik is niet alleen goed windbestendig , maar is tevens ook zoutresistent.

Quercus ilex als strak gesnoeide haagvorm , locatie 'Great Dixter'

De bladeren zijn mooi viltgrijzig, bijna zilverkleurig aan de onderzijde.

Meerstammige Quercus ilex met bolronde kroon, locatie in Zuid Europa.

Steeneik kan perfect als wintergroene haag toegepast worden

Met zorgvuldig , zelf uitgezochte eikels kan de kweek van mooie struikvormen Quercus Ilex beginnen

Hugo Maes monstert nauwkeurig de jonge zaailingen.

Tijdens de zomermaanden worden de potten zorgvuldig onkruidvrij gehouden.

De kleine zaailingen zijn tijdens de opkweek regelmatig ingesnoeid en zo tot stevige, bossig vertakte steeneik - struikvormen uitgegroeid.

QUERCUS COCCIFERA : KERMES EIK - HULSTEIK

De Kermeseik of hulsteik is een kleine boom uit het Middelandse Zeegebied, deze wintergroene meestal zeer bossige , struikachtige heester vormt vooral op berghellingen vaak een ondoordringbare heg of bodembedekking.

De jonge bladeren zijn licht behaard en bronskleurig, het ouder blad is donkergroen, stug en gestekeld (lijkt wat op blad van Quercus ilex)

De struiken zijn in ons klimaat voldoende winterhard (usda zone 6b -10) en bijzonder geschikt voor vakbeplanting of onderhoudsarme bodembedekker.

Momenteel nog in opkweek - vanaf volgend jaar eerste lichting beschikbaar .

Quercuscocciferahulsteikkermeseik

Quercus coccifera - kermeseik zorgt in Zuid-Europa op rotsige berhellingen voor een ondoordringbare wintergroene vegetatie. Is in ons klimaat goed te gebruiken als heg of wintergroene bodembedekking , op daktuinen...(groendaken)